Saitko yllätyslaskun Autocom.fi-palvelusta? Toimi näin

Suomen kuluttajaviranomaiset ovat saaneet alkuvuoden aikana muutamia kymmeniä valituksia Autocom.fi-sivustosta, jossa tarjotaan maksullista palvelua auton hinnan määrittämiseksi. Kuluttajien mukaan palvelun maksullisuus ei ole käynyt ilmi riittävän selkeästi ennen tilauksen tekemistä. Osa laskun saaneista myös kertoo, että ei ollut tehnyt tilausta lainkaan. Sivuston takana on latvialainen Datatech SIA, joka on tarjonnut vastaavaa palvelua aiemminkin eri verkko-osoitteissa.

Kuluttajat ovat tehneet noin 15 valitusta Autocom.fi-sivustosta Suomen Euroopan kuluttajakeskukselle maaliskuussa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonta on saanut samassa ajassa noin 20 valitusta. Myös kuluttaja-asiamiehelle on tehty yksittäisiä ilmoituksia.

Toimintaohjeet kuluttajille

Datatechin lähettämää laskua ei tarvitse maksaa esimerkiksi kahdessa alla mainitussa tilanteessa, mutta sinun pitää lähettää valitus elinkeinonharjoittajalle. Ota yhteyttä elinkeinonharjoittajaan heidän verkkosivujensa yhteydenottolomakkeella (sivun alalaidassa oleva Ota yhteyttä -painike). Ota kuvakaappaus viestistäsi ennen sen lähettämistä.

  • Et ole tehnyt tilausta lainkaan: Ilmoita elinkeinonharjoittajalle, että koska et ole tilannut palvelua, sinulla on oikeus olla maksamatta laskua. Jos olet jo maksanut laskun, vaadi, että elinkeinonharjoittaja palauttaa sinulle maksamasi summan.
  • Elinkeinonharjoittaja ei ollut antanut sinulle tietoja peruuttamisoikeuden käyttämisestä ennen kuin teit tilauksen: Ilmoita elinkeinonharjoittajalle, että peruutat palvelun ja kiistät laskun, koska et ollut saanut elinkeinonharjoittajalta oikeita tietoja peruuttamisoikeuden käyttämisestä ennen tilauksen tekemistä. Jos olet jo maksanut laskun, vaadi, että elinkeinonharjoittaja palauttaa sinulle maksamasi summan.

Jälkimmäisen tilanteen taustalla on se, että kuluttajansuojalain mukaan elinkeinonharjoittajan pitää antaa kuluttajalle tiedot muun muassa peruuttamisoikeuden käyttämisestä, ennen kuin kuluttaja solmii sopimuksen. Tällä hetkellä Autocom.fi-sivustolla annetaan virheellistä tietoa peruuttamisoikeudesta, minkä seurauksena kuluttajalla on oikeus peruuttaa tilaus ja peruuttamisen myötä olla maksamatta laskua. Kuluttajalla on 12 kuukautta aikaa peruuttaa tilaus. Tämä 12 kuukautta alkaa siitä hetkestä, jolloin alkuperäinen 14 päivän peruuttamisaika päättyi. Jos elinkeinonharjoittaja kuitenkin toimittaa kuluttajalle oikeat tiedot peruuttamisoikeudesta tänä aikana, peruuttamisaika päättyy 14 päivän kuluttua siitä päivästä, jolloin kuluttaja sai oikeat tiedot.

Yhteys Euroopan kuluttajakeskukseen vain poikkeustapauksessa

Ota yhteyttä Euroopan kuluttajakeskukseen vain, jos elinkeinonharjoittaja antaa laskun perintätoimiston perittäväksi tai vie asian tuomioistuimeen. Asian eteneminen perintään tai tuomioistuinmenettelyyn ei kuitenkaan ole todennäköistä. On hyvä huomata, että elinkeinonharjoittajan ilmoitus tai uhkaus esimerkiksi perinnästä ei vielä tarkoita sitä, että asia olisi siirtynyt eteenpäin.

”Monet kuluttajat ovat ilmaisseet huolensa Datatechin lähettämistä laskuista ja maksumuistutuksista. Näiden laskujen takia ei kuitenkaan kannata menettää yöuniaan, sillä perusteetonta laskua kuluttajan ei tarvitse maksaa. Valitus elinkeinonharjoittajalle on syytä kuitenkin tehdä mahdollisimman nopeasti”, sanoo Suomen Euroopan kuluttajakeskuksen johtava asiantuntija Oskari Stenius.

Elinkeinonharjoittaja tuttu kuluttajaviranomaisille

Datatech on työllistänyt Suomen kuluttajaviranomaisia aiemminkin. Se tarjosi vuosina 2023 ja 2024 vastaavaa hinta-arviopalvelua eri verkko-osoitteissa, jotka on sittemmin suljettu. Kaiken kaikkiaan Euroopan kuluttajakeskukselle on tullut runsaat 300 valitusta Datatechista. Tiedotimme elinkeinonharjoittajasta ensimmäisen kerran joulukuussa 2023.

Riitatapausten sovittelu Datatechin kanssa ei ole ollut mahdollista, sillä se ei ole vastannut Latvian Euroopan kuluttajakeskuksen yhteydenottoihin. Euroopan kuluttajakeskusten verkoston (ECC-Net) sovittelussa menettelynä on, että elinkeinonharjoittajan oman kotimaan Euroopan kuluttajakeskus on yhteydessä elinkeinonharjoittajaan tapauksista neuvottelemiseksi.