Timeshare, andelslägenhet och semesterklubb är några av de ord du kan ha stött på när du planerat din semester eller på plats på någon solig semesterort. En rapport från ECC-nätverket har genererat nyttiga tips till konsumenter som är nyfikna på den här typen av semesterboende.
EU:s nuvarande regler skyddar dig som fått problem vid köp av tidsdelat boende eller långfristiga semesterprodukter, men det är bättre att vara välinformerad så att du vet att de som säljer de här tjänsterna faktiskt lyda lagen. Under de senaste åren har en rad nya produkter och säljtekniker dykt upp vilket gjort det ännu svårare att vara konsument på området.
Det är här ECC-nätverket, European Consumer Centres Network, kan vara till hjälp och stöd. En studie har genomförts inom nätverket för att kartlägga de typiska fällorna knutna till tidsdelat semesterboende, för att öka medvetenheten bland konsumenter, myndigheter och andra intressenter. Detta har i sin tur lett till en rapport och en tipslista riktad till konsumenter.
4 tips för att förekomma problem:
- Underteckna ingenting med mindre du är helt säker på att du vill köpa. Du ska aldrig behöva skriva på ett kontrakt omedelbart och säljaren måste ge dig all nödvändig information i god tid innan du skriver på.
- Om du ångrar dig har du 14 dagar på dig att meddela detta från det att kontraktet undertecknades. Det ska inte kosta något att dra sig ur ett kontrakt.
- Om någonting verkar för bra för att vara sant är det förmodligen just det. Ett typexempel innebär ett erbjudande om en skraplott på en semesterort – en skraplott som alltid leder till vinst. För att få ut ditt pris måste du följa med till ett närliggande kontor för att lyssna till en kort presentation. Presentationen förvandlas till ett långt säljargument där du pressas att underteckna ett kontrakt om tidsdelat semesterboende, utan att ha chans att tänka över villkoren.
- Läs först, betala sen. En säljare som erbjuder semesterboende kan aldrig kräva att du betalar något i förskott, exempelvis en deposition. Ta med dig kontrakt hem och läs igenom det noga innan du överväger att skriva på.
Mer information
Timeshare-rapporten från ECC-nätverket (16.12.2015)
EU-kommissionens rapport (16.12.2015)