Säkra betalningar

Hur betalar jag säkert?

Kortbetalning

Betala ditt nätköp med kreditkort om möjligt. När du betalar med kreditkort kan du med stöd av 7 kap. 39 § i konsumentskyddslagen kräva återbetalning av kreditkortsbolaget om varan inte levereras eller är bristfällig. På bankernas sidor finns i allmänhet en färdig blankett för att göra krav på återbetalning till exempel med sökordet ”kortreklamation”.

Fäst uppmärksamhet vid att skydda betalningen i nätbutiker. Särskilt krypteringen av nätbanker kan kontrolleras med låsikonen på webbläsarens adressrad och genom att webbadressen börjar med https://. Om adressraden saknar låsikon är det inte fråga om en riktig nätbank. Var försiktig eftersom en låsikon eller https:// i början av webbadressen inte är någon garanti för att webbplatsen är tillförlitlig eller äkta. Man kan också lura med kryptering av datakommunikation.

På den sida där du anger dina kreditkortsuppgifter bör du också se orderinformationen (särskilt totalkostnaden). Lämna aldrig information om ditt kreditkort per telefon eller e-post.

Se även vilka säkerhetsanvisningar ditt kreditkortsbolag ger för betalningen.

Konsumenten kan kräva kompensation av kortbolaget även för köp som gjorts med betalkortets debit-funktion om bolaget i kortvillkoren eller på annat sätt har förbundit sig till detta.

Betalningsförmedlingstjänster

Använd betalningsförmedlingstjänster om du inte vill ge säljaren dina kreditkortsuppgifter eller om du inte har kreditkort. Betalningsförmedlingstjänster används ofta när man till exempel köper varor av privatpersoner på en utländsk webbauktion. Ett exempel på betalningsförmedlingstjänster är PayPal. PayPals moderbolag finns i USA, men företaget har ett dotterbolag i Luxemburg, PayPal (Europe). Du kan överföra pengarna till PayPal med bankgiro eller kreditkort. Liksom vissa andra betalningsförmedlingstjänster har även PayPal ett eget köparskydd. Läs mer om PayPals köparskydd här.

Alla företag inom betalningsförmedling (escrow-företag) är inte avsedda för webbhandel.  Betalningsmottagarens identitet kontrolleras därför inte nödvändigtvis, och alla betalningsförmedlingsföretag går inte med på att återbetala pengarna om du inte får varan. Till exempel Western Union har varnat för bedrägerier relaterade till penningförsändelser. Använd därför inte betalningsförmedlingstjänster såsom Western Union för förmedling av pengar till okända personer.

Stora aktörer kan ha olika fakturerings- eller avbetalnings- och konsumentkreditalternativ för betalning av nätköp. Bekanta dig alltid med avtalsvillkoren innan du väljer ett visst betalningssätt och jämför de slutliga kostnaderna.

Vilka betalningssätt lönar det sig att undvika?

Postförskott används vid gränsöverskridande handel endast i vissa större webbutiker. Notera att du inte kan kontrollera varan innan du betalar den.

Det lönar sig i regel inte att använda bankgiro som betalningssätt, åtminstone inte i webbutiker som är okända eller nya på marknaden. När du betalar för varor i förskott med bankgiro är det klokt att särskilt noga ta reda på uppgifter om företaget och ta del av information på webben, eftersom det kan hända att du inte får pengarna tillbaka om säljaren visar sig vara opålitlig eller försätts i konkurs. Checklistan för näthandel hjälper dig att bedöma säljarens pålitlighet.