Att boka flyg

Läs igenom denna lista innan du bokar flyg.

Flygpriser och betalning

  • Priserna varierar till exempel enligt bokningstidpunkt och biljettyp, dvs. för samma flyg säljs flyg till olika priser.
  • Flygen har i regel inte avbokningsrätt. Kontrollera alltså villkoren för din flygning före köpet. Under coronatiden har många flygbolag tagit i bruk mer flexibla biljettyper.
  • Se till att datum och namn är korrekta. Om man till exempel skriver fel namn kan man ofta korrigera det endast mot en tilläggsavgift – om ens på så vis.
  • Kontrollera också villkoren om du tecknar en avbeställningsförsäkring. Ofta garanterar det avbokning endast vid till exempel sjukdomsfall.
  • Det lönar sig alltid att betala med kreditkort om det är möjligt. När du betalar med kreditkort kan du i problemsituationer kräva återbetalning av kreditkortsbolaget med stöd av 7 kap. 39 § i konsumentskyddslagen.

Eventuella byten och mellanlandningar

  • Kontrollera om samma flygbolag flyger både tur- och returflyg. Kontrollera villkoren: om till exempel utresan ställs in, ställs samtidigt även returflyget in? Det så kallade ”no show” -villkoret fastställer att biljetterna ska användas i en viss ordning, dvs. om du inte dyker upp på utresan, avbokas returflyget automatiskt.
  • Om flyget mellanlandar ska du kontrollera om varje flygsträcka har ett eget avtal – så är det ibland till exempel för lågprisflygbolag. Detta påverkar till exempel inställda flygningar – övriga delar ställs inte in automatiskt, utan varje sträcka är ett eget avtal.
  • När du bokar flyg med byten ska du kontrollera att bytestiden är tillräckligt lång. På flygplatsernas sidor meddelas den bytestid de anser vara tillräcklig för olika flyg, men vi rekommenderar alltid lite längre bytestid för att undvika problem. Stora flygplatser kan vara förvirrande för nya besökare och ofta måste man byta terminal med buss. Flygbolaget är inte skyldigt att omdirigera resenären om förseningen beror på resenären själv. Om det handlar om ett byte med interkontinentalt flyg rekommenderar vi särskilt att du bokar ett flyg med en längre bytestid.

Felanmälan

  • Om ett felmeddelande dyker upp under beställningen ska du ta en skärmdump eller en bild på det med kameran på din telefon. Beställ inte nya flyg innan du får reda på om beställningen ändå har gått igenom. Kontrollera om betalningen har gått igenom och om du har fått bokningsbekräftelsen. Kontakta flygförmedlaren innan du beställer nya flyg. Ganska ofta har beställningen trots felanmälan lyckats och det kommer en bekräftelse.

Bagage, skidor och husdjur

  • I biljettpriset ingår inte nödvändigtvis resgods, dvs. det är skäl att kontrollera om en väska som placeras i lastrummet kostar extra. Om du tänker ta med dig till exempel barnvagnar eller skidor på resan, kontrollera också vilka anvisningar flygbolaget ger om dessa och mera speciella bagagetyper ss. ex. sportutrustning. Vid avfärd kan skidkvoterna för lastrummet redan vara fulla och skidorna får inte nödvändigtvis plats utan förhandsbokning.
  • Flygbolagens praxis för att ta med sällskapsdjur på flyget varierar också och det är skäl att bekanta sig med dem innan man köper biljetter.

Trafikerande flygbolag

  • I vissa fall är flygets trafikerande flygbolag inte samma flygbolag som du köpte din flygbiljett av.
  • I problemsituationer vänder man sig i regel till flygbolaget som har trafikerat flygningen.